Als je je huis of schuur wil verwarmen met een houtkachel is het erg belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen en dat het haardhout voor houtkachel goed gedroogd is. Het juiste hout dat goed gedroogd is zorgt voor een schonere, efficiƫnte en veiliger verbranding.

Beste houtsoort voor een houtkachel

Het kiezen van de juiste haardhout voor de houtkachel is niet zo moeilijk. Je moet namelijk altijd kiezen voor loofbomen en niet voor naaldbomen. Naaldbomen bevatten namelijk veel hars en dat is niet goed voor de houtkachel en de schoorsteen.

De beste soorten loofbomen voor haardhout zijn:

  • Elzenhout Geeft snel warmte af, brandt snel en is dus ook sneller op
  • Essenhout Mooi vlammenspel en brandt wat trager
  • Eikenhout Meest verkochten en gebruikte haardhout. Eikenhout brandt mooi traag, geeft een mooi vlammenspel en geeft weinig rook en is de duurzaamste haardhout soort.
  • Berkenhout extra schoon en geeft veel warmte

Gebruik droog haardhout voor de houtkachel

Zorg ervoor dat het haardhout dat u gebruikt voor de houtkachel altijd goed gedroogd is. Dus als het haardhout op een droge plek op, maar zorg er ook voor dat de wind er ook altijd bij kan. Dit zorgt ervoor dat het haardhout beter droogt. Het haardhout in een houthok moet dan ook altijd van de grond staan en aan de zijkanten en achterkanten ook openingen hebben zodat de wind er goed door kan waaien. Dat betekent dat u een redelijk grote houtopslag moet hebben, om vers hout te stapelen en droog haardhout te gebruiken. Heeft u hier geen ruimte of tijd voor, dan is het ook een optie om ovengedroogd haardhout te kopen. Dat is wel een stuk duurder maar het voordeel is dat het gelijk gebruik kan worden en dat het erg droog hout is. U heeft dan het beste haardhout voor een mooie, schone en veilige verbranding. Het voordeel is ook dat de ongedierte en schimmels die in het haardhout kunnen zitten in de oven ook dood gemaakt worden. Ovengedroogd haardhout is daarom ook een stuk schoner.